De Islamitische kalender is een maangebonden kalender waarin een maand 29 of 30 dagen duurt en het jaar 354 dagen. Hierdoor schuift ramadan ieder jaar 11 dagen op ten opzichte van de Europese zonkalender.
Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Wanneer de vastenmaand precies begint en eindigt hangt af van de opvattingen over wanneer het nieuwe maan is. Zo begint ramadan in Marokko vaak een dag later dan elders.
Tijdens de negende maand van het Islamitisch jaar wordt van moslims verwacht dat zij zich overgeven aan een periode van reiniging en bezinning, door te vasten. Marokkanen spreken van ‘ramadan’, Turken noemen het ‘ramazan’ en Indonesiërs spreken van ‘poeasa’. Vasten betekent respect voor God en de medemens en leert zelfdiscipline. Ramadan is het hoogtepunt van het jaar voor alle moslims in de hele wereld. Het is de maand waarin de eerste openbaring van de Heilige Koran aan de profeet Mohammed heeft plaatsgevonden. Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Moslims nemen de tijd voor elkaar, blijven laat op om samen te kunnen eten en bidden. Iftar is de maaltijd die tijdens ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang om het vasten te verbreken. Volgens de overlevering werd het vasten na zonsondergang door Mohammed gebroken met een oneven aantal dadels en een glas melk. Veel moslims volgen dit voorbeeld. Vervolgens wordt het avondgebed Maghrib gebeden en nuttigt men een maaltijd.
Vanaf zonsondergang worden vaak familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. Zoete gebakjes worden gebruikt om weer energie te krijgen. Vanwege de lege maag wordt er niet overhaast gegeten en daarom strekken de maaltijden zich soms over uren uit. In Nederland wordt de Iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims samen te brengen, maar ook om niet-moslims uit te nodigen deel te nemen aan deze gezamenlijke maaltijd.
Nederland telt ongeveer 900.000 moslims, waarvan de twee grootste groepen een Turkse en een Marokkaanse achtergrond hebben. Andere relatief grote groepen bestaan uit mensen met en Syrische, Irakese, Afghaanse, Bosnische, Indonesische en Surinaamse achtergrond. Naar schatting wordt door 80 – 90% van de moslims in meer of mindere mate gevast.
In de twee maanden voor ramadan wordt van moslims verwacht dat ze zich voorbereiden op de vastenmaand. Dit betekent dat sommigen het lichaam laten wennen aan de vastenperiode door enkele vaste uren per dag te vasten. Anderen halen het vasten in van de voorgaande ramadan.
Het Suikerfeest (Ied-ul-fitr = ‘feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)’ is het feest waarmee de Islamitische vastenmaand ramadan afgesloten wordt.
Hoewel bijvoorbeeld binnen de Turkse gemeenschap de term Suikerfeest algemeen gehanteerd wordt, kunnen niet alle moslims zich hierin vinden. De oorzaak hiervoor is het gegeven dat de benaming Suikerfeest slechts betrekking op eten heeft. Volgens steeds meer moslims is het dan ook beter om het feest te duiden met de Arabische naam, Ied-ul-fitr of met het Kleine Feest. Het Kleine Feest staat in verband met het Offerfeest (Ied ul-Adha) dat ook wel het Grote Feest wordt genoemd. Desondanks is de term Suikerfeest in Nederland en België de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van het vasten gedurende ramadan.
Ter gelegenheid van deze beide feesten zijn scholen en overheidsdiensten in de islamitische wereld gedurende drie dagen gesloten (2). In Nederland kan door werkgevers en scholen meestal slechts één dag worden toegekend.
Begin Ramadan in volgende jaren:
- Ramadan 2023: 23 maart 2023
- Ramadan 2024: 11 maart 2024
- Ramadan 2025: 1 maart 2025
- Ramadan 2026: 18 februari 2026
- Ramadan 2027: 8 februari 2027
- Ramadan 2028: 28 januari 2028
- Ramadan 2029: 16 januari 2029
- Ramadan 2030: 6 januari 2030