Als de vrouw uit een land komt waar Vrouwelijke Genitale Verminking (ofwel meisjesbesnijdenis) voorkomt; denk dan aan de mogelijke relatie tussen mictieklachten en besnijdenis.
Vrouwen leggen zelf niet altijd de relatie tussen hun klachten en VGV. Ten gevolge van besnijdenis kunnen de volgende mictieklachten ontstaan:
- Moeilijke en/of pijnlijke urinelozing (bij de ernstigere vormen van besnijdenis, wanneer de overgebleven opening klein is).
- Urineweginfectie (bij de ernstiger vormen van besnijdenis, door obstructie bij de mictie).
- Psychogeen bepaalde mictieklachten (en bv. buikpijn) t.g.v. trauma of seksuele problemen.
Zie verder onderwerp Vrouwelijke Genitale Verminking (VG) of meisjesbesnijdenis
- Inleidende vragen kunnen zijn
- “Ik wil u ook nog iets vragen over een onderwerp dat te maken heeft met het land waar u vandaan komt. In … (land van herkomst noemen) worden veel meisjes besneden. Hoe denkt u over meisjesbesnijdenis? Wat betekent besnijdenis voor u?”
- “Ik weet dat (sommige) vrouwen in uw land (land van herkomst benoemen) besneden zijn en het belangrijk vinden. Bent u zelf ook besneden? Wat vindt u er zelf van? Kunt u mij daar meer over vertellen?”
- “Is het in uw gemeenschap de traditie om meisjes te besnijden?”
- Verder vragen over haar urineklachten
- “Hoe lang duurt het plassen?” (Vraag niet of het plassen normaal gaat, want voor een besneden meisje of vrouw is het normaal dat plassen lang duurt.)
- “Kun je ook snel plassen?”
- “Heb je het gevoel dat er urine achterblijft, zodat je weer moet plassen voordat je het toilet verlaat?”
- Verdere vragen m.b.t. VGV kunnen zijn
- “Bent u besneden?”
- “Hoe bent u besneden?”
- “Op welke leeftijd bent u besneden?”
- “Is het in uw gemeenschap de traditie om meisjes te besnijden?”
- “Wat betekent besnijdenis voor u?”
- “Ik heb gehoord dat het in een aantal landen een mooie, feestelijke dag is. Is dat in uw thuisland ook zo? Kunt u daar iets meer over vertellen?”
- “Heeft u lichamelijke klachten als gevolg van de besnijdenis, bijvoorbeeld pijn bij het plassen of bij het vrijen?”
- Waar kunnen hersteloperaties uitgevoerd worden?
Met hersteloperatie kunnen verschillende dingen bedoeld worden:- Als met hersteloperatie een openingsingreep bedoeld wordt waarbij het litteken wordt opengesneden en snijvlakken zodanig worden gehecht dat ze niet meer aan elkaar kunnen groeien, dan kunnen mensen contact opnemen met een gynaecoloog. Elke gynaecoloog weet hoe te handelen.
- Als met hersteloperatie een reconstructieve operatie (reconstructie van de clitoris en/of kleine schaamlippen) wordt bedoeld, dan kunnen deze in ieder geval worden uitgevoerd bij Plastische Chirurgie Amstelveen (http://www.pcha.nl/) door de plastisch chirurg Refaat Karim.
- Het kan ook zijn dat met hersteloperatie her- of re infibulatie wordt bedoeld. Dit is het opnieuw hechten van de resterende delen van de schaamlippen, onder meer na een bevalling, waardoor de vaginale opening opnieuw wordt verkleind tot de oorspronkelijke opening van na de besnijdenis. Dit is in Nederland verboden.