Zwangeren die vanwege de oorlog zijn gevlucht uit Oekraïne en nu in Nederland verblijven, kunnen vanaf juli gratis deelnemen aan online groepsgewijze ondersteuning in eigen taal. Deze wordt aangeboden door een verloskundige en een cultuur-mediator. Het doel is de deelnemers te verbinden met de Nederlandse geboortezorg, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken over hun zwangerschap, bevalling en de geboorte van hun kind in Nederland. Heb je een Oekraïense zwangere onder controle in jouw praktijk of afdeling? Meld haar dan gelijk aan. Vanaf juli starten er verschillende groepen, waarbij per groep maximaal 12 deelnemers kunnen aansluiten.  

Zo kun je iemand aanmelden

Heb je een Oekraïense zwangere onder controle, die wil meedoen? Meld haar hier aan. De zwangere wordt gebeld, krijgt toelichting in het Oekraïens/Russisch, en wordt met haar toestemming definitief aangemeld. Let wel: dit aanbod is aanvullend op jouw verloskundige zorg voor deze vrouw en kan die natuurlijk niet vervangen.

Er zijn geen voorwaarden of drempels voor aanmelding en deelname. Iedereen mag iemand aanmelden (professional uit eerste en tweede lijn, vrijwilliger of buurt­genoot). Iedere Oekraïense zwangere is welkom en deelname is gratis.

Vijf online bijeenkomsten

De vrouwen komen in totaal vijf keer bijeen en praten met elkaar over voor hen relevante thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte. Tijdens deze online sessies van twee uur wordt bijvoorbeeld gesproken over:

  • Nederlandse geboortezorg ten opzichte van de Oekraïense geboortezorg
  • Praktische regelzaken, zoals kraamzorg, erkenning/burgerlijke stand, kraampakket, babyspullen
  • Gezonde leefstijl
  • Wanneer bel je met spoed de verloskundige? (spoed-belinstructies)
  • Mentale gezondheid
  • Zwangerschapsklachten
  • Vaccinaties
  • De bevalling (en welke opties je hebt)
  • De medische bevalling
  • Borstvoeding
  • Wat is jeugdgezondheidszorg
  • Het kraambed
  • Veiligheid pasgeborene

Waarom dit aanbod

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn circa 50.000 vluchtelingen opgenomen in Nederland onder wie veel moeders zonder partner en ook zwangeren. Naar schatting zijn er op dit moment 1000 tot 1600 Oekraïense zwangeren in Nederland. Deze zwangeren worden uiteraard opgevangen door de Nederlandse geboortezorg, maar er zijn bij vluchtelingen veel factoren die hen extra kwetsbaar maken en die de zorg bemoeilijken. Deze vrouwen gaan hier straks alleen bevallen, veelal zonder partner, familie of netwerk. Ze spreken nog geen Nederlands en niet altijd goed Engels, en tolken zijn maar beperkt beschikbaar, waardoor het contact met zorgverleners moeizaam is en minder veiligheid biedt. Ze zijn niet bekend met de Nederlandse geboortezorg en moeten worden meegenomen in tal van keuzes die een rol spelen tijdens de zwangerschap en bevalling en na de geboorte van hun kind.

Aanvullend op de verloskundige zorg

Online groepszorg kan de gewone verloskundige zorg en medische controles natuurlijk niet vervangen. Dit aanbod is aanvullend op de verloskundige zorg die de vrouw ontvangt. Het is bedoeld om haar beter te kunnen informeren en betrekken bij haar geboortezorg, door aan te sluiten op de kennis, cultuur en beleving van Oekraïense vrouwen. Deelnemers komen bovendien in contact met zwangere landgenoten die elders in Nederland verblijven. Zij blijven in een appgroep met elkaar in verbinding staan en kunnen elkaar blijven steunen.

Stimuleer deelname aan CenteringZwangerschap

Als een Oekraïense zwangere wil meedoen aan (live) groepszorg bij de verloskundigenpraktijk in de buurt, dan verdient dat aanbeveling. De communicatie verloopt misschien wat moeizamer doordat ze nog weinig Nederlands spreekt. Maar het meedoen in een Nederlandse of Engelstalige groep helpt haar juist om vertrouwd te raken in haar huidige leefomgeving en een sociaal netwerk op te bouwen. De centering-materialen zijn vanaf juli ook in het Oekraïens verkrijgbaar.

Achtergrond

Dit project wordt ontwikkeld en aangeboden door Stichting Centering Nederland, en ondersteund door CPZ en KNOV. Het komt tot stand met financiering van de Bernard van Leer Foundation, een particuliere stichting die zich inzet voor een sterke start voor alle kinderen.

Dit aanbod is een navolging van het zeer succesvolle online project voor Eritrese zwangeren, winnaar van de Avicennaprijs 2020. Het is mogelijk en zelfs wenselijk gebleken om heel kwetsbare Eritrese zwangeren te bereiken met een online aanbod dat hen wegwijs maakt met de Nederlandse geboortezorg. De vrouwen geven aan dat online makkelijker voor ze is, omdat ze niet hoeven reizen en geen oppas hoeven te regelen. Bovendien wonen Eritrese zwangeren, net als Oekraïense zwangeren, verspreid over het hele land waardoor live-groepsbijeenkomsten in eigen taal moeilijker te organiseren zijn. Net als Oekraïense zwangeren zijn Eritrese zwangeren vaak nog maar kort in Nederland, waardoor ze nog geen Nederlands spreken en de communicatie met zorgverleners moeizaam is. Door hun deelname aan de online centering-groep zijn ze beter in staat om bewuste keuzes te maken tijdens de zwangerschap en bevalling. Een voormalig-deelnemer: “Ik ben dankbaar dat ik mocht meedoen, want ik wist bijna niks en nu wel. De groep voelt als familie.”

Samen weet je meer

Groepsgewijze zorg op basis van het Centering-model leidt bij zwangeren en jonge gezinnen tot meer reflectie, bewustwording, empowerment, so­ciale support en veerkracht. Uit zowel nationaal als internationaal onderzoek blijkt het positieve effect van deze zorg op de gezondheid van moeder en kind, vooral bij vrouwen met een lage sociaaleconomische status. Meer informatie op www.centeringzorg.nl

Meer informatie