Het nieuwe handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ is speciaal ontwikkeld voor COPD-patiënten die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte en gezondheid.
In Nederland zijn er ruim 600.000 COPD-patiënten. Maar liefst 46 procent van die groep heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zelfmanagement is belangrijk voor longpatiënten, maar juist voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden is dat een probleem.
Zij hebben moeite om informatie over hun ziekte en gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en toe te passen. Zo hebben zij minder basiskennis van hun lichaam en kunnen ze gezondheidsadviezen niet zo maar opvolgen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een inhalator. Dat kan een flinke uitdaging zijn, zeker zonder extra ondersteuning of begrijpelijke voorlichting.
Eenvoudig Nederlands
Het handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?‘ kan deze patiënten helpen. Het boek ondersteunt het consult van de huisarts en bevat informatie en tips voor goede zelfzorg. Het boek is volledig geschreven in eenvoudig Nederlands. We hebben het ontwikkeld samen met het Longfonds.
Het COPD-handboek is ontwikkeld in navolging van het handboek ‘Ik heb diabetes, wat kan ik doen?’. Ook dat boek richt zich op mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Veel professionals uit huisartspraktijken in achterstandswijken gebruiken dat boek al. Het nieuwe handboek over COPD heeft een vergelijkbare opzet.
Wil je het boek gebruiken of aanbieden in jouw praktijk? Je kunt het downloaden of een gedrukte versie bestellen. Ook zijn er een handleiding voor gebruik van het handboek en een praktische gesprekskaart met afbeeldingen.
Download of bestel het handboek
Training in coachende vaardigheden
Zorgprofessionals kunnen daarnaast een aanvullende training volgen: Zorg in eigen hand – coachende vaardigheden bij laaggeletterdheid met een chronische aandoening. Met deze training leer je beter communiceren met chronisch zieke patiënten. Ook leer je hoe je hen beter kunt begeleiden bij zelfzorg.
De training is geaccrediteerd voor huisartsen, praktijkondersteuners en (long)verpleegkundigen. In de training oefen je met elkaar en met een trainingsacteur. De training helpt je bij:
- Beperkte gezondheidsvaardigheden herkennen en vervolgens aangepast communiceren.
- Het gebruiken van de terugvraagmethode.
- Werken met het handboek COPD en ander ondersteunend materiaal voor COPD-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.
- Het verhogen van het zelfvertrouwen van de patiënt, en samen met de patiënt doelen stellen.
De eerstvolgende open training is in september. Je kunt je tot 19 augustus aanmelden.
Bekijk voor meer informatie ons infosheet over COPD en beperkte gezondheidsvaardigheden.